Jaap Delver

Jaap Delver

Docent blokfluit (Suzuki)

Docent blokfluit (via de Suzuki-methode)

Suzuki-methode

Met de Suzuki-methode leren kinderen een instrument bespelen op dezelfde manier als waarop ze leren praten, namelijk door horen en nadoen. Ze noemen het dan ook wel de moedertaalmethode. Hoe jonger je ermee begint hoe beter het is. Daarom kunnen kinderen kunnen bij mij starten als ze tussen de 3 en 8 jaar oud zijn. De benadering is heel speels en gericht op de ontwikkelingsfase van je kind.

Ouders

Net zoals bij het leren van de moedertaal is de rol van de ouders (of één van hen) erg belangrijk. Hij of zij gaat mee  naar de les, leert ook de eerste beginselen en kan zo het voorbeeld zijn voor, en aanmoediging geven aan hun kind. Maar je hoeft niet muzikaal te zijn als ouder, het belangrijkste is de positieve aandacht die je je kind kan geven.

Gehoor

In het begin gaat het aanleren op het gehoor (de prachtige muziek staat op CD’s die regelmatig gedraaid moeten worden), waardoor je kind snel leuke en moeilijkere muziek kan spelen en gelijk de muzikaliteit meekrijgt. Je kind krijgt zo een scherp muzikaal gehoor, waardoor het moeiteloos liedjes die het hoort na kan spelen.

Notenschrift

Het notenschrift wordt geïntroduceerd op het moment dat je kind een goed spelniveau heeft. Net zoals kinderen pas leren lezen en schrijven als ze goed kunnen praten.

Samenspel

Hoewel er in de Suzuki-methode heel veel aandacht is voor de individuele ontwikkeling van elk kind, wordt er ook veel met andere leerlingen samengespeeld en zijn er regelmatig groepslessen.

Ik heb blokfluit gestudeerd aan het Conservatorium van Utrecht en heb mijn opleiding als Suzuki-docent in Amerika en Engeland gevolgd. Sinds 2019 ben ik Teacher Trainer en leid ik andere blokfluitdocenten op tot Suzuki-docent.

Elk jaar ben ik gastdocent op Suzuki-workshops in Engeland.