Jaap Delver

Jaap Delver

Docent blokfluit (Suzuki) en panfluit

Blokfluit

Vanaf 1999 ben ik (een super-enthousiaste) Suzuki-blokfluitdocent. Kinderen (al vanaf drie jaar) kunnen bij mij blokfluit leren spelen volgens de Suzuki-methode. Zoals ze leren praten leren ze muziek maken. De muziek die ze gaan leren pikken ze op van de Suzuki-CD’s. Hierdoor krijgen ze niet alleen de melodieën, maar ook de muzikaliteit met de paplepel ingegoten. In de les (en thuis) leren ze door nadoen en allerlei spelletjes de geheimen van de blokfluit kennen.

Het notenschrift wordt geïntroduceerd als ze een goed spelniveau hebben bereikt. Net zoals ze pas leren lezen en schrijven als ze goed kunnen praten. Eén van de ouders is sterk bij de lessen betrokken en krijgt in het begin ook les.

Suzuki-methode

Hoewel er in de Suzuki-methode heel veel aandacht is voor de individuele ontwikkeling van elk kind, wordt er ook veel met andere leerlingen samengespeeld. Ik heb mijn Suzuki-opleiding in Amerika en Engeland gevolgd en in augustus 2016 het laatste level 5 behaald. Op dit moment doe ik een traject om Teacher Trainer te worden zodat ik andere blokfluitdocenten kan opleiden tot Suzuki-docent. Elk jaar ben ik twee keer gastdocent op Suzuki-workshops in Engeland.